2x dziennie witamina B6 i kwas foliowy

Dlaczego: Z badań wynika, że osoby przyjmujące przez dłuższy czas leki stosowane przy RZS mogą mieć niedobory witaminy B6 oraz kwasu foliowego. Odpowiednie odżywianie się może zapobiec pojawieniu się takich braków.

Co wybierać: Witaminę B6 znajdziesz w płatkach kukurydzianych, bananach, awokado, prażonym ryżu i zielonej kapuście oraz w tuńczyku, łososiu, makreli, drobiu, wołowinie, cielęcinie i wieprzowinie. Najlepszym źródłem kwasu foliowego są: szpinak, orzeszki ziemne, brokuły, korzeń pietruszki i szparagi, jajka i ser. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów, należy jeść po dwie porcje produktów zawierających witaminę B6 i dwie porcje pokarmów z kwasem foliowym.

Dodatkowy zysk: Jedząc produkty bogate w witaminę B6 dbasz o swój układ nerwowy, a dzięki temu zapobiegniesz bólom głowy, bezsenności, będziesz mieć lepszy nastrój a u kobiet PMS (zespół napięć przedmiesiączkowych) będzie mniej uciążliwy. Natomiast spożywanie pokarmów obfitujących w kwas foliowy przygotuje kobietę do roli przyszłej mamy – substancja ta jest niezbędna do tego, by dziecko rosnące w brzuchu mogło się prawidłowo rozwijać. Ponadto kwas foliowy jest niezbędny w ochronie przed miażdżycą.

Opracowanie Dr hab.n.med Małgorzata Kozlowska-Wojciechowska

Ostatnia aktualizacja: Grudzień 2013

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce cookies.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu.