Dzień 4

Poruszyć ŚwiatPorady ekspertówDietetykDietaDzień 4

Śniadanie I

Kanapki z szynką i jajkiem:

Chleb żytni razowy 80g – 2 kromki

Margaryna 5g – 1 płaska łyżeczka

Szynka wieprzowa gotowana 40g – 2 plastry

jaja kurze całe 50g – 1 szt.

 

Surówka:

Cykoria 50g – 1 szt.

Mandarynki 50 – 1 szt.

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50g

 

Śniadanie II

Pieczywo chrupkie z serem żółtym:

Chleb chrupki 20g – 2 kawałki

Margaryna 5g – 1 płaska łyżeczka

Ser żółty 20g – 1 plaster

Brzoskwinia 100g – 1 szt.

 

Obiad

Zupa wiosenna:

Bukiet z jarzyn wiosennych 150g

Ziemniaki ok. 50g – 1 mały

Oliwa z oliwek 4g – 1 łyżeczka

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 20g – 1 łyżka

 

Schab pieczony w folii z kaszą gryczaną:

Wieprzowina, schab surowy 50g

Kasza gryczana 45g – 3 pełne łyżki

Oliwa z oliwek 4g – 1 łyżeczka

Surówka z marchwi i jabłek 150g

 

Podwieczorek

Chleb razowy z owocami suszonymi 40g – 1 kromka

Kakao:

Kakao 16%, proszek 5g – 1 łyżeczka

Mleko spożywcze 2% tłuszczu 250g – 1 szklanka

Pomarańcza 200g – 1 średnia

 

Kolacja

Galaretka z kurczaka z warzywami:

Mięso z piersi kurczaka bez skóry 50g

Żelatyna 5g

Papryka czerwona 50g – ¼ szt

Kukurydza, kolby 20g – 1 łyżka

Chleb żytni razowy 80g – 2 kromki

 

Sałata z sosem winegret i pestkami słonecznika:

Sałata 50g – 1 mała główka

Słonecznik, nasiona 10g – 1 płaska łyżka

Oliwa z oliwek 4g – 1 łyżeczka